Binnenkijken – In een pastoriewoning

Vroeger zat er een broodbakkerij en deed het ooit dienst als verenigingsgebouw van de hervormde Kerk. Jolanda en haar gezin wonen en werken in twee bijzondere panden: een oud kerkgebouw en de bijbehorende pastoriewoning in de plaats Beverwijk. 

Tot 2011 waren de gebouwen (de kerk en de pastoriewoning), het café (een bruine kroeg) genaamd Broer en het woonhuis van Jolanda’s broer Rob. Toen hij overleed, heeft hij het aan haar nagelaten. Na een grondige verbouwing van zowel het kerkgebouw als de aangrenzende pastoriewoning – ‘alles is eruit gegaan’, enkel de muren bleven staan – zijn de gebouwen weer opgebouwd. Maar wel met behoud van zo veel mogelijk oude en authentieke elementen. Sinds augustus 2012 is de voormalige kerk veranderd in Stadsbrouwhuis Broer & Zus. Samen met haar man Michel en hun oudste zoon runnen ze dit familiebedrijf. 

De prachtige lijst met vlinders en de Mona Lisa komen van de kringloopwinkel. De stoel staat erbij als decoratie. ‘Ik vind het model erg mooi, zelfs zonder zitting.’ De warme groentint op de muur is van Flexa (kleurnummer 90.19.07).

‘Het schilderij met de vos erop is van mijn broer Rob geweest.’

De overgrootvader van Jolanda heeft deze prachtige meidenkast gemaakt, die voorheen werd gebruikt als commode. Nu is hij matzwart geverfd en heeft Jolanda er een prachtig stilleven op gedecoreerd.

De keuken is een van de favoriete plekken van Jolanda. ‘We zitten er dan ook vaak, omdat het er erg knus is. De keuken komt van de IKEA, met frontjes van het type Laxarby. De mooie matzwarte kleur geeft het geheel een stoere en tijdloze uitstraling. De grote, witte, verzonken spoelbak zorgt voor een mooi contrast en het bruine houten aanrechtblad voor warmte.

Fotografie | Colinda Borst-van Loon