Brocante tuin inspiratie – Zink en groen

In de eerste editie van 2018 van Enjoy Brocante mochten we al binnenkijken in het prachtige brocante-interieur van Daan en Piet in Noord-Holland. En toen we daar waren, zagen we dat hun brocante niet alleen binnenshuis stond.

Hoogte

Met een oude ladder creëer je eenvoudig wat hoogte in je tuin. Daan en Piet hebben er een oud aasemmertje opgezet. Ondertussen hebben de rozen de ladder ook ontdekt.

 

Een oud kinderledikantje is altijd leuk om in de tuin te gebruiken. Je kunt er namelijk zoveel kanten mee op. Gebruik het bijvoorbeeld als een bankje. Maar het staat ook supergezellig met allerlei zinken emmers en gieters erop.

 

Plantenpotten

Zinken emmers en teilen zie je regelmatig in een brocantetuin voorbijkomen. Maar er zijn genoeg alternatieven te bedenken. Daan en Piet gebruikten bijvoorbeeld oude emaillen pannen als plantenpotten.

 

Alternatief

Is je omafiets kapot en echt niet meer te maken? Gooi hem niet weg, maar gebruik hem als decoratie. Zet hem nonchalant in je tuin met op de bagagedrager(s) wat plantjes in potjes of een houten kratje.

 

Kleur

Een oud luikje aan de schutting zorgt voor wat meer kleur in de tuin. De twee oude matchende bistrostoeltjes maken het plaatje compleet.

 

Franse sferen

Heb je geen plek voor een grote tuintafel met stoelen, of wil je een tweede zitje in de tuin? Voor een klein bistrosetje vind je gemakkelijk een plaatsje. En je waant je gelijk een beetje in Franse sferen.

 

Toen Daan en Piet het huis kochten, was het tuinhuis aan de buitenkant nog bruin. Met een likje verf gaven ze het makkelijk en snel een make-over. En het oude ornament aan de nok geeft het tuinhuis net wat meer charme. Dit is in elk geval een heerlijk plekje geworden om met de familie te tafelen.

 

Planten in de brocante tuin

Een aantal van planten die Daan en Piet gebruikt hebben, en die zoals je ziet perfect in een brocante tuin passen zijn onder meer:

  1. De leeuwenbek is vooral bekend als snijbloem, maar is ook verkrijgbaar als vaste plant en bloeit vanaf de zomer tot de vorst komt. De leeuwenbek doet het ook prima in een grote pot.
  2. Delphinium of ridderspoor is een echte eyecatcher in een border. Deze volle plant zorgt voor een kleurrijk en verticaal accent in de tuin. Let wel: deze plant is giftig voor mens en dier.
  3. Petunia’s zijn klassiekers voor in de tuin. Deze eenjarige plant bloeit van april tot de eerste vorst. De petunia is verkrijgbaar in letterlijk alle kleuren van de regenboog. Is hij over zijn hoogtepunt heen? Kortwieken en de bloemetjes komen weer terug.
  4. De lobelia wordt in de tuin vooral gebruik in de border, maar hij kan ook goed in een hangmand. Je hebt twee groepen: een ‘compacta’ versie met opgaande groei en een hangende (pendula) versie. Beide bloeien langdurig.
  5. Salvia (salie) is een vrolijke en bloeiende vaste plant. De bekendste is de blauwpaarse, maar ze zijn ook verkrijgbaar in het wit of roze. Er zijn wel negenhonderd soorten. Ze bloeien van mei tot ongeveer november, afhankelijk van de soort.
  6. De Allium is familie van de ui. Je ziet dit bolgewas steeds vaker in tuinen. En niet alleen vanwege de lange bloeitijd, maar bloemisten gebruiken ze tegenwoordig steeds meer in boeketten of ze gebruiken de uitgebloeide zaaddozen in bloemstukken.

 

Fotografie: Colinda Borst-van Loon / Enjoy Brocante Magazine