Binnenkijken – Naturel brocante

In het Utrechtse Houten staat de ruime twee-onder-een-kapwoning van familie De Lang. Het gezin bestaat uit Remco en Elize, hun drie schoolgaande kinderen en hun vier katten. Zo’n zeven jaar geleden kwam Elize via haar vriendin Sandra in aanraking met brocante en sindsdien is er veel veranderd in Elizes inmiddels brocante interieur.

De eettafelstoelen vond Elize bij meerdere kringloopwinkels. Het zijn als je goed kijkt verschillende modellen bij elkaar. Wel hebben ze allemaal eenzelfde ronde vorm in de leuning. ‘Ik heb ze allemaal witgeverfd met kalkverf van Annie Sloan en Remco bekleedde de zittingen met PTT-postzakken. En het bovenblad van de tafel heb ik inmiddels ook witgeverfd, maar dan met de kalkverf Wood&Wall (Gamma). Maar het liefst zou ik een oude witte tafel op wieltjes willen. Net zulke wieltjes als je wel eens onder oude Franse bedden ziet.’

Tegen de muur in het andere gedeelte van de woonkeuken heeft Elize een oude lessenaar staan. Erop staat een prachtig fourniturenkastje met de (meeste) letters van het alfabet er nog op. ‘Vroeger lag in elk laatje oude letterband, zoals Aa, Ab, Ac, Ad et cetera. Dit kastje kocht ik bij Brocante de Wagenschuur in Ter Aar.’

Koesterkastje

Het kleine, gebogen vitrinekastje komt van Yvonne’s Brocante. ‘Erin staan een paar knooplaarsjes, een paar kleine diertjes, zoals een oud ezeltje gekocht bij Brocante W, en er staat een oud, glazen sieradendoosje in met daarin een oefenborduurkussentje van mijn schoonmoeder.’ Elize noemt het ook wel haar koesterkastje.

Brocante keuken

Heb je ruimtegebrek in je keuken? Denk eens aan het ophangen van een oud houten kistje aan het plafond. Bij Elize dient het min of meer als een wildrek. Ze heeft er haar emailverzameling op gezet en aan gehangen.

 

 

Fotografie: Colinda Borst-van Loon / Enjoy Brocante Magazine